Thursday, August 13, 2009

H1N1.. Kenapa tak boleh tutup sekolah?

Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar yang dijangkiti Influenza A (H1N1) bersama lima anaknya menasihatkan orang ramai supaya tidak bersikap lewa dan menganggap H1N1 seolah-olah tidak berbahaya dengan membawa anak ke tempat awam yang dikunjungi ramai.

"Malah, pada ketika Kuantan dilanda wabak ini, masih banyak pihak yang menganjurkan pesta keraian. "Sepatutnya, langkah berjaga-jaga perlu dilakukan termasuk memakai topeng muka dan selalu mencuci tangan. Paling menyedihkan, sekolah masih terus dibuka walaupun ramai murid yang sakit.

"Guru hanya mengarahkan mereka pulang, sedangkan langkah paling tepat yang patut diambil ialah menutup sekolah bagi menghalang wabak penyakit itu menular," kata Tengku Puan Pahang.

"Sekolah tak perlu tutup kalau seorang atau dua kena (H1N1). Mereka akan dikuarantin, pelajar boleh belajar seperti biasa," kata Tan Sri Muhyiddin Yassin..

"Aku tak sakit lagi takat nih, tapi kat sekolah makin ramai murid yang tak hadir, macam mana ni? nak tunggu berapa kematian per sekolah baru nak tutup? Hari-hari ada saja murid dihantar pulang kerana demam secara tiba-tiba disaat P&P berjalan" kata saya pula.

"Tindakan penutupan sekolah atau universiti hanya akan dilakukan oleh pihak pentadbiran sekiranya kehadiran pelajar atau pengajar sangat rendah dan pembelajaran tidak dapat dibuat dengan baik." kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai

"Apa?? tunggu ramai-ramai kena baru nak tutup?" kata saya lagi. "Aiyaa..!!"

Untuk mereka yang sihat, virus A(H1N1) biasanya tidak membunuh. Tetapi bagi sesiapa yang berada dibawah kesihatan yang kurang baik, komplikasi seperti pneumonia boleh mengakibatkan kematian mereka.

Kesihatan yang kurang baik ialah seperti:

(a) diabetes
(b) chronic lung problems such as asthma
(c) kidney problem requiring for example dialysis machine.
(d) chronic heart problem.
(e) another organ problem as such liver or pancreatic problem
(f) obesity
(g) having a low immune system usually associated with old people 60 years and above.
(h) pregnant women
(i) pulmonary hypertension

Jadi, untuk menentang pneumonia yang mungkin berlaku ketika dijangkiti flu ini, seseorang hendaklah mengambil pemvaksinan pneumococcal (pneumococcal vaccination) dengan segera.

Anda yakin anda amat sihat untuk menentang A/H1NI?? Berdoalah agar begitu..

Ameenn

No comments:

Post a Comment