Wednesday, July 1, 2009

1Malaysia, Perpaduan Melayu dan Royalti Minyak

Ini adalah isu penting untuk ditangani BN semasa PRK Manik Urai. Berkaitan konsep 1Malaysia yang diwar2kan sekarang, adalah wajar kerajaan Pusat menyelesaikan segera isu royalti minyak di Kelantan, yang bukan isu baru kerana ia pernah didedahkan sedikit masa dahulu.

Hasil minyak dan gas di Kelantan jika di daratkan di Kelantan ia bukan sahaja boleh memberikan rezeki kepada rakyatnya tetapi turut dirasai negeri sekitar dan seluruh negara.

"Namun oleh kerana Kelantan diterajui oleh Pakatan Rakyat dan regim BN hampir hilang harapan untuk mengambil alihnya semula maka regim ini yang menggali minyak dan gas di lautan Kelantan mengambil keputusan untuk mendaratkan hasil industri petroleum tersebut di Thailand," kata seorang pemimpin PKR. Tindakan tersebut menggambarkan kebusukan hati sesetengah pemimpin BN yang sanggup beri untung kepada 'orang asing' dari melihat anak bumi sendiri makmur hasil dari anugerah Allah, ujarnya lagi.

Aku sendiri telah mendengar kata2 Nik Aziz semasa pelncaran ECER dulu bersama2 PM Paklah. Malang sekali kenyataan Nik Aziz itu disenyapkan oleh pihak media. Bukannya aku nak mengutuk2 kerajaan BN, tetapi alangkah wajarnya ketika media sibuk mewarwarkan perpaduan Melayu etc ketika ini, pihak BN mulakan dulu dengan membantu negeri-negeri Melayu seperti Kelantan dengan mengembalikan hak mereka. Barulah apa yang dilaksanakan itu selaras dengan apa yang diperkatakan. Jika tidak, ia hanya akan menjadi satu lagi omong kosong yang akan dijadikan bahan umpatan oleh rakyat bawahan.

Begitulah terjadi di Kedah ketika BN kalah tahun lepas. Dalam satu Majlis anjuran UMNO Jerai yang diadakan di SMKA Yan, seorang pemimpin kanan UMNO negeri yang merupakan bekas Speaker DUN kedah tanpa segan silu menyeru kerajaan Pusat menghukum rakyat dan kerajaan Kedah dengan menyekat segala bantuan ekonomi dan pelaburan agar Kedah menjadi melarat dan miskin. Terkejut aku dengan bahasa yang amat tidak bertanggungjawab itu. Kerana kalah, sanggup menghancurkan bangsa dan negeri sendiri. Katanya "biar kita sama2 miskin, baru padan muka sapa2 yang x pangkah BN". Aku yakin kat mana2 pun sama esp Kelantan.

Renung-renungkan.......


No comments:

Post a Comment